Naasten en verslaving

Traject voor naasten

Tijdens de behandeling van de verslaafde kan er door naasten een parallel traject worden gevolgd. In tweewekelijkse groepssessies van telkens 2 uur bespreken we belangrijke thema's en reiken we handvatten aan om met de verslaving om te gaan en het herstelproces optimaal te ondersteunen. We begeleiden je individueel en bieden relatie- en systeemgesprekken (gesprekken met gezin of naasten uit de vrienden- en kennissenkring) aan waar nodig.

Bovendien kunnen we je bijstaan bij mogelijke stappen die moeten worden genomen richting de verslaafde. Dit kan in de vorm van een interventie of motiverend gesprek bij je thuis of in de praktijk. 

 

Wil je graag meer weten over hoe wij verslaving bekijken en behandelen? Beluister dan ook zeker onze podcast.

Machteloosheid bij verslaving

​Je hoeft geen verslaving te hebben om te lijden onder de verslaving van een geliefde. Als iemand een verslaving heeft, raakt dat niet alleen de verslaafde zelf, maar iedereen errond. Een aantal tips geven we je graag alvast mee.

Relatie- en systeemgesprekken

Tijdens de behandeling betrekken we graag de partner en gezinsleden bij het proces. Belangrijke andere personen, te denken aan vrienden of goede buren, kunnen soms ook een rol opnemen om het herstel te bevorderen en te ondersteunen. 

De gesprekken zijn bedoeld om elkaar beter te begrijpen, weer in contact te komen met elkaar, en bespreekbaar maken van moeilijke thema's. Samen werken we naar oplossingen en manieren om beter met elkaar om te gaan. Dit helpt spanningen te verminderen en vertrouwen op te bouwen. Dit alles gebeurt vanuit een cliëntgerichte herstelvisie.